Sunday, October 24, 2010

Kuivaruokien villi länsi....

Alla muutama esimerkki siitä, miksi olen väsynyt kuivamuoniin. Mutta ennen kuin ne lukaisee, niin kannattaa muistaa, että en ole ravintoainekoulutettu - olen vain raakaruuasta nyt innostunut, ja pettynyt kuivamuonien aiheuttamiin ongelmiin.

Tässä siis tietämättömässä käsittelyssäni muutama kuivamuona:

1st choice large pentu:

Kananlihajauho (väh.23%), panimoriisi, keltainen maissi, ohra, maissigluteenijauhe, kananrasva, selluloosajauhe, juurikasmassa, kokonainen pellavansiemen, luontainen aromi, aurinkokuivattu tomaatti, lesitiini, canola-öljy, kalsiumpropionaatti, koliinikloridi, mononatrium-fosfaatti, mannan-oligosakkardit, suola, glukosamiinisulfaatti, Yucca-uute, kondroitiinisulfaatti

Säilötty: tokoferoleilla

Valkuainen 24,6 % Rasva 14,5 %

Jahtivahti pentu:

Siipikarjanlihajauho (kananliha), riisi, lihajauho, maissi, maissijauho, siipikarjan rasva (kananrasva), juurikasleike, kivennäis- ja hivenaineet, inuliini.

Valkuaispitoisuus 29 %. Rasvapitoisuus 18 %. Lihapitoisuus 43 %.

Säilötty:ei BHA, mutta muuten (?)


Jahtivahti pentu 10kg maksaa n.29e. 

1st Choise maksaa 15kg 50e

Mitä eroa noilla sitten on? 

No, ei juuri muuta kuin että Choisen Large Breedissä on pyritty hidastamaan koiran kasvua nostamalla hiilareita, jonka takia sen pitäisi käytännössä olla halvempaa, koska hiilarit ovat halvempia.

Jahtivahdissa maissi on jaettu kahtia, jotta saataisiin riisi ja lihajauho listalla ylemmäksi - tai sitten todennäköisemmin gluteiini on nostamassa proteiinin määrää. Ruoka lienee käytännössä maissipohjainen. Kana-riisi ainakin on muistaakseni maissipohjainen.

1st choicessa on saatettu tehdä sama homma. Maissigluteiini syntyy maissin prosessoinnin sivutuotteena, ja sitä käytetään jossain määrin kuivaruuissa ravintosisällön kaunisteluun. Erityisesti marketin tuotteissa. Koira ei juuri hyödynnä maissigluteiinia.

Kummassakin ravintosisältö on bulkkina kutakuinkin seuraavanlainen:

Kananlihajauho – maissi – riisi – kananrasva - juurikkasmössö - hivenkivenhöpenlöpö.

Käytännössä siis 1st choicen hinnan pitää koostua kivennäis ja hivennäisaineista, koska sen bulkkiraaka-aineet ovat sitä samaa kuin melkein kaikissa kuivamuonissa. No, mielipideasia, mutta sanon itse, että hinta koostuu siitä, että ihmiset sen maksavat. Plussaa tule vehnättömyydestä ja säilöntäaineista. hintakaan ei ole ihan öky. Kilohinta hyvin lähellä Jahti& Vahtia.

Otetaanpa vielä vaikka RC:n maxi ja labrador ruuat

MAXI:

riisi, kuivattu naudan- ja sianlihavalkuainen*, kuivattu siipikarjanliha, eläinrasvat, maissijauho, kivennäisaineet, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, maissigluteeni, juurikaskuitu, kasvikuidut, maissi, kasvivalkuaisuute*, kuivattu sikavalkuainen, soijaöljy, kalaöljy, psylliumin kuoret ja siemenet, frukto-oligosakkaridit, hydrolysoitu hiiva (mannaanioligosakkaridien lähde), äyriäishydrolysaatti (glukosamiinin lähde), isosamettikukkauute (luteiinin lähde), rustohydrolysaatti (kondroitiinin lähde)

Raakavalkuainen 30,0 %
Rasva 16,0 %

*L.I.P.: erinomaisen sulavuutensa perusteella valittu valkuaisaine.


LABRADOR Junior:

riisi, kuivattu siipikarjanliha, kasvivalkuaisuute*, maissi, eläinrasva, maissigluteeni, ohra, hydrolysoitu eläinvalkuainen, kivennäisaineet, kalaöljy, kasvikuidut, kasviöljyt (soija, purasruoho), kananmunajauho, juurikaskuitu, frukto-oligosakkaridit, psylliumin kuoret ja siemenet, L-lysiini, natriumpolyfosfaatti, hydrolysoitu hiivauute (mannaanioligosakkaridin lähde), äyriäishydrolysaatti (glukosamiinin lähde), tauriini, DL-metioniini, isosamettikukkauute (luteiinin lähde), L-karnitiini, rustohydrolysaatti (kondroitiinin lähde)

*L.I.P.: erinomaisen sulavuutensa perusteella valittu valkuaisaine.

Raakavalkuainen 33,0 %
Rasva14,0 %

Kummassakin ruuassa ensimmäisenä tulee riisi. Mukana ovat myös maissigluteiini - ja maissi. Ja huomioisin myös sen, että kun kivennäisaineet ovat jo listan puolivälissä, niin kuinka suurissa pitoisuuksissa ollaan niiden jälkeen? kivennäisaineet  on tosin ilmoitettu edes könttävä. Luultavasti pitoisuudet ovat kuitenkin niin pienissä erissä, että eivät enää selitä riisipohjaisten, maissigluteenilla kaunisteltujen tuotteiden hintaa. Ja entä sitten eläinrasva ja eläinvalkuaiset? Niiden osuus on myös ilmoitettu vain eläin jotain muodossa, eli tavara voi olla mitä vaan milloinkin on saatu haalittua tuotantoon.

Tuotteella ei siis kaiken järjen mukaan pitäisi olla sitä hintaa, mikä sillä on.  Varsinkaan kun se on kyllästetty BHA:lla, jota ilman ei RC:n mukaan voi säilöä - vaikka kilpailijat todistetavasti siihen pystyvät. Öhm.  Muutaman rasvan, vitamiinin, kivennäisaineen tai prebioottien lätkiminen ruokaan ei voi lisätä ruuan hintaa useilla kymmenillä euroilla, kuten se näyttää monesti tekevän.

RC: ruuat maksavat käsittääkseni usein 15kg säkeissä 60-80e.

Eivät nämä ruuat huonojakaan ole. Osa sopii toisille ja osa toisille. Niitä on helpostisaatavilla, ja ne ovat vaaratonta peruskamaa. Mutta hinnan suhteen väittäisin, että se koostu osaltaan mainontaan käytetystä rahasta ja imagonluomisesta. Ei ne mainokset ja nettisivut ja kasvattajakerhot ilmaiseksi pyöri. Sain juuri ilmaisnäytelahjan lekurilta, merkkinä juuri RC... sellaisesta se tuotteen hinta mielestäni koostuu. Mutta edelleen ei siis RC ole mielestäni huonoa, vaan pelkästään hieman ylihintaista. Mieluummin ylihintainen RC kuin ö-luoka Pedigree, ja kannustan ehdottomasti kaikkia eläinkaupan kuivamuonien käyttäjäksi, jos raakaruoka ei kiinnosta.

PS. lopuksi lipsahti mieleen: Miksi ihmeessä Sheballa on kaikkien snobahtaviksi markkinoitujen kana-vihannespateidensa ohella yksi tuote, joka on nimeltään vain LIHAA? Itse olen nyt huvikseni miettinyt, että josko tämä pelkkä LIHAA tuote olisi ylläri pylläri kaikkien muiden tuotteiden valmistuksesta ylijääneiden jätteiden hyötykäyttöä?

PPS. Ilman hiilareita on hankala sitoa kuivamuonaa, että siltä kannalta maissin yms on melkein pakko olla siinä nappulassa, jos haluaa sitä ruokaa inhimilliseen hintaan.

Hmmm...aika mennä nukkumaan...

No comments:

Post a Comment